sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Hajatelmia laiskan sunnuntain tapaan

Tikkumäen raati pohtii, ovatko rakentamisen ja remontoinnin kuluneimmat kliseet totta vai tarua. Ensi viikolla paiskitaan taas hommia ja avataan blogiin remonttikululaskuri.


Hankkiako uusi vai vanha talo


Ovatko nämä kaksi edes vaihtoehtoja toisilleen? Miksi ostaa vanha, jos mieluummin asuisi uudessa, nykyajan asumisvaatimuksia paremmin mukailevassa talossa?

Asuntoilmoituksia selatessa törmää usein esimerkkeihin, joissa vanhat asunnot on remontoitu kuin ne olisivat vasta rakennettuja. Sisustuslehdet esittelevät maalaisromanttisia pakettitaloja, joiden yleisilme on loihdittu uusvanhalla valkoisella.

Päätä hankitko vanhan vai uuden ja kunnioita rakennuksen ajan henkeä. Älä yritä tehdä vanhasta uutta tai uudesta vanhaa. Se on falskia.


Uuden rakentaminen on edullisempaa kuin vanhan korjaaminen


Riippuu ainakin siitä, miten paljon olet valmis tekemään itse. Uuden rakentaminen on suoraviivaisempaa kuin vanhan korjaaminen, joka on loputtoman hidasta kikkailua.

Tikkumäkeä on nyt remontoitu kaksi vuotta. Olemme tehneet enemmän itse kuin olisimme saaneet. Rahaa on palanut paljon, mutta olemme sittenkin kaukana budjeteista, joilla rakennutetaan taloja. Jos kaiken työn olisi tehnyt ammattimies, olisi budjettiin saanut lisätä työmiehen vuosipalkan.

Älä siis osta vanhaa taloa, jos et osaa tai halua tehdä mitään itse.


Uuden rakentaessa tietää, mitä saa


Vai tietääkö sittenkään? Eivät tarinat rakennusvirheistä ja muovitalojen ongelmista tavattomia ole. Ja miten pitkä on näiden talojen elinkaari?

Vanhaa korjatessa yllätyksiä tulee vastaan varmuudella. Mutta jos talo on säilynyt sata vuotta, ei ole syytä epäillä, etteikö se säilyisi myös seuraavat sata vuotta. Sellaisia lupauksia eivät talovalmistajat anna.


Remonttibudjetti ylittyy aina


Joka muuta väittää, valehtelee. Tikkumäessä päätettiin alusta alkaen seurata remonttikulut ehdottoman rehellisesti. Naulapakettikaan ei ole jäänyt kirjaamatta excel-taulukkoon.


Avaamme blogiin pian remonttibudjettia ja -aikataulua seuraavat osiot. Voit seurata kätevästi välilehdiltä, mihin tikkumäkeläisten ansiot hupenevat ja miten remppa takkuilee.2 kommenttia:

  1. Olitte tosi rohkeita lähtiessänne tällaiseen projektiin, mutta vain pelaamalla voi voittaa, vai miten se nyt menikään... Talon emännän tuntien tiedän, että ensimmäistä vaihtoehtoa esim. korjausmateriaaleissa ei ole suinkaan hyväksytty, vaan asioista on otettu selvää pohjamutia myöten. Juuri siksikin tämän blogin lueskelu toisi suurta hyötyä kaikille vastaavaa hanketta suunnitteleville. Ja itseironisen kirjoitustavan vuoksi viihdyttävää luettavaa riittää myös muille. Tsemppiä tähänkin (blogi)hankkeeseen ja terveisiä Tikkumäkeen! T. Jonna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikä loistokas interaktiivinen avaus! Kiitos lämpimistä sanoista, Jonna. Ehkä kehystän ne huoneentauluksi ja lataan kuvan instagramiin @tikkumäki.

      Poista