keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Ihmiskoe alkaa

Eteisen ja pesutilojen pintamateriaalien kuoriminen paljastaa karun totuuden: tilojen eristys on olematon. Eteisen muovimattojen ja puulattian alla on pelkkiä kivenmurikoita, ei edes sahapurua. Seinissä puolestaan on noin kymmenen sentin purueristys, joka sekin on painunut kasaan. Tuulitunnelin lämmittämisen sähköllä on tarvinnut maksaa maltaita.

Eteisen katon puhdas sahanpurueriste otetaan talteen myöhempää käyttöä varten.
Positiivinen yllätys on, että pesutila on kuiva. 80-luvulla rakennetussa pesuhuoneessa ei ole minkäänlaista kosteuseristettä, ja seinissä sekä lattiassa on muovipinnoite. Kuiva kylpyhuone on helpotus, koska suihku on vasten talon vanhan osan hirsirunkoa. Pesuhuoneessa on talon ainoa vesipiste, ja kaikesta päätellen vettä on käytetty hyvin säästeliäästi.

Osassa kattorakenteita ja seinän koolauksissa näkyvät vanhat kosteusvauriot. Vaurioiden aiheuttaja on ehditty jossain vaiheessa korjata. Naapurin Aimo muistelee, että Tikkumäen katto on uusittu 90-luvulla. Kun nuhjuista ja maaleiltaan lohkeillutta kattoa katsoo, on vaikea uskoa, että työ on tehty vain kaksi vuosikymmentä sitten.

Eteisen ja pesutilojen remontointi edellyttää pitkälti tilan rakentamista uudelleen. Vaurioituneet rakenteet on korvattava uusilla, seinien eristysalaa kasvatettava ja maata lapioitava useita kuutioita, jotta lattiaan saadaan kunnon eristeet. Säilyttämisen arvoista ovat vain uloimmat ikkunat, lattialaudat ja kattopaneelit, vaikka ovatkin pieninä pätkinä lähinnä jämätavaraa.

Lattian alta löytyy peräkärryittäin kiven murikoita.

Vanhoja koolauksia korvataan uusilla.


Ensimmäinen työn alle otettu osa taloa ottaa siis luulot pois: Tikkumäki ei tule päästämään helpolla. Hyvästi 
siis klubikeikat, ruokateemaillat, kiireettömät päiväkaljat, shoppailut ja leppoisa hengailu kavereiden kanssa. Ihmiskoe alkaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti