keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Uuden katon alle

Olen palannut remonttia käsittelevissä blogikirjoituksissa kahden vuoden takaisiin muistoihin ja kuvannut remonttia sellaisena kuin sen koimme. Blogin pitäminen ei olisi onnistunut samaan aikaan remontin kanssa, sillä kaikki energia paloi vasaran varressa.

Kannoimme kaksi vuotta sitten tavarat Tikkumäkeen remontoituamme taloa muuttokuntoon vuoden päivät. Huhtikuussa 2012 teimme vain pieniä purkuhommia toisella puolen taloa. Koska remppa-aineistoa on kahden vuoden takaa niukalti, kirjoitan tähän väliin kattoremontista, joka parhaillaan on käynnissä. 

Tikkumäkeen on 80- tai 90-luvulla asennettu profiilipeltikate, joka oli jo parhaat päivänsä nähnyt. Maali irtoili ja pellinpalaset repsottivat, räystäitä ja syöksytorvia oli korjattu ilmastointiteipillä. Oikeaoppinen remontti alkaa katosta, mutta meillä siihen päästiin vasta kolmen vuoden kuluttua remontoinnin aloittamisesta.

Halusimme palauttaa Tikkumäkeen vanhanaikaisen saumapeltikaton, mutta työn hintaa emme osanneet aavistellakaan. Kaivoimme netistä turkulaisia kattofirmoja ja lähetimme tarjouspyyntöjä toivoen, että posti menee asiansa osaavalle firmalle. Vertailun vuoksi pyysimme tarjouksia sekä konesauma-, että lukkosaumapeltikatosta. Oletuksemme oli, että konesaumakatto tulisi merkittävästi kalliimmaksi, koska peltisaumat tehdään käsityönä.

Tarjousten pyytäminen ja tapaamisten järjestäminen olivat uuvuttavia, mutta tarjoukset positiivinen yllätys. Perinteisin menetelmin tehdyt konesaumakatot olivat jopa edullisempia kuin verrokkinsa. Viikon kuluttua tarjouksesta työmiehet asensivat jo telineitä ja nyt takana on kaksi työpäivää katolla. Vanha peltikate on purettu kahdelta lappeelta, ruoteet rakennettu ja aluskate rakennettu. Ensimmäinen lape on lähes pellitettykin.

Jälki näyttää todella hyvältä ja pistän kädet kyynerpäitä myöten ristiin, että onni pysyy myötä. Minulla on aavistus siitä, että olemme saattaneet löytää Tikkumäen remppahistorian parhaat työmiehet.

Tässä alkupaloja kattorempasta. Lisää yksityiskohtia luvassa seuraavina viikkoina.

Tästä homma alkaa.

Ensimmäisenä päivänä purettiin peltikate ja rakennettiin ruoteet aluskatteelle.

Ruoteiden päälle asennetaan vettä läpäisemätön aluskate.

Tässä siis ruoteet bitumisen aluskatteen alla. Vanha aluskate pilkottaa kahden lautakerroksen välistä.

Toinen päivä ja homma etenee hyvää vauhtia.

Konesaumakattoa pidetään erittäin kestävänä ja täysin vesitiiviinä.

Katto maalataan vasta useiden vuosien kuluttua, kun pelti on riittävästi hapettunut ja maali tarttuu siihen kunnolla.

2 kommenttia:

  1. Hyvännäköinen (ja ainoa oikea) katto! Ja se on kyllä hienoa kun löytää hyvät tekijät, kokemusta on täälläkin hyvistä ja niistä huonoista. Piharemontti onkin seuraava jännityksen paikka, vielä käy yksi kaivinkonemies arviokäynnillä ja sen jälkeen päätetään tekijä... Käyntien perusteella on melko hankala arvioida tulevaa työnlaatua ym. eli lopulta aikamoista tuuripeliä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kun just näin. Käyntejä pitäisi tehdä työmaille, joissa äijät ovat taituroineet ja kysyä rohkeasti työn teettäjän mielipidettä. Ei kai se kaivinkonemies saa aikaan mitään sellaista, mitä ette loihtisi viimeistelyllänne kuntoon.

      Poista