torstai 23. huhtikuuta 2015

Kalkkimaalineuroosi

Blogistaniassa on kohkotettu jo jonkin aikaa kalkkimaalista. Mattapintaisesta ihmemaalista, joka loihtii vintagea kädenkäänteessä. Niinpä minäkin marssin pieneen sisustusputiikkiin Turun torin laidalla klik! ja ostin kilon jauhepussin ämmien hömppämaalia.

Ensin maalasin kalklitir-maalilla kultaisen seinäpeilin, sitten Jukkan puuseppäilemän seinähyllyn raakalaudasta ja kolmantena vanhan pöydän, jonka viilupinta oli korkannut kastuttuaan.

Kalkkimaalilla totta tosiaan saa upeaa mattapintaa parilla maalauskerralla. Jokin tässä touhussa pistää silti mietityttämään. Sanotaan, että kalkkimaalia voi käyttää tekemättä pohjatöitä kuten poistamatta vanhaa maalia tai karhentamatta pintaa. Peiliä karhensin ja maali tuntui silti liukuvan pensselin mukana ensimmäisellä kerroksella. Raakalaudasta tehtyyn hyllyyn maali tarrasi luonnollisesti hyvin. Pöydän kanssa mikään ei mennytkään kuten Strömsössä, siitä kuvasarjassa lisää.

Kalkkimaalilla maalattujen pintojen puhtaanpito arvelluttaa isosti. Maalipintaa hentoaa tuskin pyyhkiä, kun pelkää sen pyyhkiytyvän mukana. Siksi tein kierroksen rautakaupoissa etsiäkseni vahaa, jolla viimeistellä pinta. Mutta kuten tavallista, rautakaupoista ei saa tällaista erikoistuotetta, jonka kalkkimaali imisi. Vintage paint -maalisarjasta vaha näyttää löytyvän eli ei kun verkkokauppaan ostoksille.

Jomppa-tätini muisti minua syntymäpäiväni kunniaksi Jeanne dÁrc Livingin inspiroivalla kalkkimaalikatalogilla nimeltä Vintage paint - maalaa ja uudista kauniisti. Kirja on todellinen kalkkimaalihifistelijän raamattu esimerkkeineen ja ideoineen. Tykkään! Kaiva kirjastosta tai kirjakaupasta, kun haluat inspiroitua.

Ja nyt inspiraatiota Tikkumäen tapaan. Tämäkään ei mennyt kuten niillä kuuluisilla suomenruotsalaisilla...

Päivä 1. Pöytälevy hiotaan puhtaaksi maalausta varten.

Kalkkimaali sekoitetaan itse. Sekoitussuhde on desi jauhetta ja 1,7 desilitraa vettä.

Sitten maalataan pitkin vedoin ja ohutta kerrosta.

Päivä 2. Perkele, viilupinta korkkasi niin pahoin, että se on poistettava. Kuumailmapuhallin on oiva apu tässäkin.

Kolme seuraavaa päivää maalataan.

Päivä 5 ja pöytä on vihdoin paikallaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti