sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Pirkkaa, tupakkaa ja pinna palaa

Kun vanhat lattiaeristeet on poistettu ja hirsirunko korjattu, päästään olohuoneessa rakentamaan uutta lattiaa ja levyttämään seiniä.

Olohuoneessa pääsemme lattian rakentamisessa hieman helpommalla kuin keittiössä, sillä rossipohjan alalaudotus ja runko ovat kunnossa. Keittiössä kaikki on tehtävä alusta loppuun uusiksi.

Olohuoneen lattian rakentaminen alkaa tuulensuojalevyn asentamisella. Levyn päälle asetetaan ilmansulkupaperi ja päälle vielä toinen kerros tuulensuojalevyä. Jokainen pala on mitattava ja muotoiltava erikseen, sillä lattiarungon rakentamisessa ei käytetty mittaa sata vuotta sitten. Alarakenteen päälle Jukka naputtelee lattiarungon 2" x 4" -puutavarasta ja kiilaa sen tukevasti vanhoihin hirsiin.

Tästä lähdetään rakentamaan lattiarunkoa ja levyttämään seiniä.

Lattiaan asennetaan ensimmäiseksi tuulensuojalevyt.

Ilmansulkupaperi tuodaan peukalon mitalla tuulensuojalevyjen ylle ja nidotaan tiiviiksi.
Seinää levyttäessä tulee monta kertaa äitiä ikävä. Aaltoilevaan ja joka suuntaan vinoon hirsiseinään asennetaan hengittävä huokoleijona. Reippaasti kallistunutta ulkoseinää koolataan suoremmaksi ja lastulevytetään. Tämän palapelin kokoamista emme muistele lämmöllä kaksi vuotta myöhemmin.

Keittiön lattiasta teen oman päivityksen siltä varalta, että joku muukin vanhaa taloa räjäyttävä joutuu samaan savotan eteen. Mainitsin jo aiemmin, etten halua uuvuttaa lukijoita liian yksityiskohtaisilla työkuvauksilla. Muistutan vielä, että helppilinja on avoinna, jos tunnette tarvetta pallotella remppavinkkejä. Käytä rohkeasti keskustelukenttää, niin muutkin saattavat hyötyä.


Levyjä joudutaan sahaamaan reilusti vinoon, koska vanhassa hirsitalossa ei mikään kulma ole suorassa.

Seuraavaksi lattiaan puhalletaan ekovilla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti