tiistai 16. joulukuuta 2014

Puuhellan facelift

Näin joulukuussa ajatus joulukinkun paistamisessa keittiön puu-uunissa hivelee mieltä. Miten upeaa olisikaan korvata vaivaton sähköuunin luukuttaminen perinteisellä ja arvaamattomalla kinkunpaistolla koivupuulla hehkuvalla puu-uunilla.

Joulukuussa 2012 Tikkumäen keittiön puuhellaa ryhdyttiin kunnostamaan pintapuolisesti. Vanhat halkeilleet laatat kopsuteltiin pois ja pinta tasoitettiin. Osin puhkiruostunut huuva paikattiin lasikuidulla. Ajan hammas oli purrut myös paistinuunia ja keittotasoa. Uunin peltiosat olivat paikoin puhki ja keittotaso halki. Niiden uusimisessa tarvitsemme ammattimiestä, ennen kuin kinkku paistuu uunissa tai riisipuuro porisee puuhellalla.

Uunin pinta saa uuden tasoitteen.


Ruostunut huuvankulma paikataan lasikuidulla.
Lasikuidutus paklataan ja hiotaan tasaiseksi.

Vasemmalla alkuperäistä väritystä. Oikealla etsinnässä uusi väri.
Kaksi vuotta myöhemmin puuhella on yhä testaamatta ja korjaamatta. Sekin odottaa inspiraatiota. Puuhellan takana olevaa olohuoneen pönttöuunia poltamme joka ilta, joten lämmönlähteeksi puuhellaa ei ole osattu kaivata. Pataruuatkin valmistuvat kätevästi pönttöuunin pesässä. Kiireettöminä talvisina viikonloppuina ja näin joulun alla ajatus keittiön puuhellan kunnostamisesta käyttökuntoon tulee taas mieleen. Nuohoojan mukaan tulisija on muita osin kunnossa, joten isosta jobista tuskin on kyse. 

Tältä se näyttää nyt. Kätevä säilytys- ja laskutaso...

2 kommenttia:

  1. En malta odottaa, että blogissa päästään nykyhetkeen :) Pelkästään tuo hellan nykykuva on niiiin mainion näköinen, että huh! On teillä ollut työnsarkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan kohta päästään! Joulukuussa 2012 alettiin jo tapetoida huoneita, joten kohta ripustellaankin jo pitsiverhoja ja kastellaan pelargonioita.

      Poista