maanantai 26. lokakuuta 2015

Läpi harmaan kiven

Lokakuussa 2013 haroimme hiuksiamme kallion juurella. Kulku talolle tapahtui pihatien päästä kalliota ja ulkovarastoa viistäen. Kivirapuissa piti aina muistaa väistää ulkovaraston ränniä, jotta siihen ei kolauttanut päätään.

Soitimme pariin kivitöitä tekevään firmaan, jotta oivaltaisimme, mitä ongelmalle ylipäätään olisi tehtävissä. Ensimmäinen urakoitsija pudisteli päätään kallion juurella. Luvassa olisi iso ja kallis urakka, ainakin kymppitonnin räjäytyshomma. Seuraava porukka katseli kalliota ja lupasi hajottaa siihen kulkuväylän hydraulitunkin avulla parissa päivässä parilla tonnilla.

Menetelmä vaikutti hyvältä ja kohtuuhintaiselta, joten pari viikkoa myöhemmin työmiehet saapuivat Tikkumäkeen. Työ eteni pala palalta poraamalla kallioon reikä ja lohkomalla sitä hydraulitunkin avulla. Parissa päivässä kallionnyppylästä oli lohkottu lähes kaksi kuutiota kiviainesta, ja pohja portaille oli valmis.

Työmiesten kootessa työkalujaan, satoi maahan talven ohut ensilumi. Porrastyömaa jätettiin talviteloille, ja valuhommiin ryhdyttäisiin kevään taas koittaessa. 

Lähtötilanne ja työsuunnitelma. Kalliota lohkotaan punaisen linjan osoittamasta paikasta.

Työ alkaa. Kivimiehet poraavat kallioon reiän ja louhivat kiviainesta hydraulitunkin avulla.

Tältä työmaa näytti ensimmäisen päivän jälkeen.

Kulkuväylä alkaa hahmottua.

Lopputulos näyttää tältä. Keväällä paikalle valetaan betoniportaat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti