maanantai 2. maaliskuuta 2015

Avoimesti rahasta

Omppulan Suvi pohdiskeli helmikuussa, tuleeko remppablogeissa puhua avoimesti rahasta klik! Seurasin keskustelua suurella mielenkiinnolla. Toivovatko lukijat avointa keskustelua? Onko remppakulujen levittelystä oikeasti hyötyä lukijoille vai tyydyttääkö informaatio lähinnä tirkistelynhalua?

Keskustelussa nousivat esiin itsekin tärkeänä pitämäni seikat. Jaettu tieto auttaa hahmottamaan, mitä mikäkin maksaa. Remontoinnissa on paljon kuluja, joita ei etukäteen tule edes ajatelleeksi. Kun täytin juuri remppakulut-välilehteen alkuvuoden 2013 kuluja, hämmästyin pelkästään maalikauppaan syytämämme rahan määrää.

Omppulan keskustelussa kaivattiin remppaajilta kekseliäitä ja edullisia ratkaisuja vinkiksi vastaavien asioiden kanssa painiville. Jovelan Johanna puolestaan toi esiin näkökulman elämänmuutoksesta kokonaisprojektina. Hän kertoi kirjoittavansa rahansa kuvatakseen, mitä täydellinen elämänmuutos kaupunkikerrostalosta maaseudulle maksaa toivoen siitä olevan apua vastaavaa ratkaisua harkitseville. Jos et ole vielä löytänyt Jovelaan, niin klikkaa itsesi sinne seuraavaksi klik!. Se on ehdoton blogisuosikkini.

Toivottavasti tällaiset keskustelut rohkaisevat remppabloggareita kirjoittamaan avoimemmin rahasta. Hyötytiedosta on aina enemmän iloa kuin tirkistelystä harmia! Olen täydentänyt remppakulut-välilehteen tammi- ja helmikuun tiedot vuodelta 2013. Samalla täyttyi ensimmäinen vuosi remppailua ja rahaa on kulunut 31 000 euroa.




4 kommenttia:

  1. Kakspiippuinen juttu... Me kuulutaan niihin remppaajiin, ketkä ei edes halua tietää miten paljon tähän on rahaa palanut :) Mut toisaalta mietitään AINA halvimman kautta ja isoista ostoista / töistä teetetään tarjouspyynnöt useammasta paikasta. Esim. ison takan muuraustarvikkeissa säästimme useita tuhansia hakemalla kaikki tavarat eri paikoista tarjouksien mukaan. Siinäpä siis oiva säästövinkki muillekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän paremmin kuin hyvin, miksi rautakauppalaskut on parempi unohtaa kassan ohitettua. Perussääntö kuitenkin on, että kaikki mikä tulee, myös menee!

      Poista
  2. Itse isännöitsijän työtä tekevänä olen laittanut kustannukset oman talon rakentamisesta näkyville sekä tietoa jakaakseni, että myöskin vähän olosuhteiden pakosta. Eli ostan siis työkseni rakennuspalveluita muutamalla miljoonalla vuosittain. Ja moni urakoitsija tietysti haluaisi tarjouspyyntöjä. Eikö synny helposti kiusaus, että joku urakoitsija lupaa tehdä jotain omaan talooni vaikka "puoli-ilmaiseksi", jos sen vastapainoksi lupaan, että ostan sitten taloyhtiön tarpeisiin jatkossakin heiltä? Ehkä tällaiseen tilanteeseen löytyy rikoslaista joku sopiva pykälä lahjuksen ottamisesta tai vaatimisesta, ja jotta sellaista kukaan ei edes alkaisi epäillä, olen katsonut parhaaksi pistää kaikkien nähtäväksi kaikki se, mitä olen mistäkin maksanut, ja mitä projekti tuli loppupeleissä maksamaan. Kun talo on AsOy -muotoinen, kuitit löytyy vielä AsOy:n kirjanpidostakin, jos joku haluaisi vielä niitäkin katsella. Ei siellä mitään salattavaa ole ainakaan.

    Sitten uskon, että oma kustannuserittelyni on saattanut auttaa muitakin rakentajia. Ja epätietoisuutta rakentamisen todellisista kuluista on usein myös AsOy -maailmassakin. Eli moni asiakkaistani on ikäihmisiä, jotka muistavat vielä todella hyvin mitä joku juttu maksoi mummon markoissa silloin kun mummon markkojen aika vielä oli. Ja edellyttävät ja olettavat, että saman hintaista sen on oltava vielä nykyäänkin. Ja kun en isännöitsijänä mistään enää niin halpoja tarjouksia löydä, niin sitten olen tietysti huono isännöitsijä, eikö vain? Mutta entäs jos katsotaan vaikka omasta rakennusblogistani (http://talo-rautio.talopaketti.fi/rakentamisen-kulut/) että mitä olen itsekin samoista tarvikkeista/palveluista maksanut, niin en minä nyt omille taloyhtiö-asiakkailleni mistään sen halvemmalla löydä. Päin vastoin itse olen maksanut yksikköhintoina usein vähän enemmänkin kuin taloyhtiöt, jos olen itselleni omassa taloprojektissa ostanut vähän pienempiä määriä jotain (esim. LED-lamppuja), kuin joku tosi isoja määriä tilaava taloyhtiö.

    Sen verran olen kuitenkin omaa ammatinvalintaani käyttänyt omaksi hyödyksi, että jos olen huomannut, että joltain urakoitsijalta hommat sujuu, niin toki olen mielelläni ottanut saman urakoitsijan myös omalle tontilleni. Ja kaikki menikin hyvin. Mistään ei ole tarvinnut reklamoida.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin kurkkaamassa blogiasi. Hieno homma, että avaat rakentamisen kuluja - olivatpa motiivisi sitten liiketoimintaasi liittyviä tai hyötytiedon jakaminen. Jään seuraamaan!

      Poista