maanantai 23. helmikuuta 2015

Kannattaako asunto myydä itse?

Ainakin asiaa kannattaa harkita vakavasti.

Olemme tavanneet hyviä kiinteistövälittäjiä, mutta myös toivottoman huonoja. Pahimmillaan kiinteistövälittäjät myyvät kuusinumeroisia mielikuvia, kun pitäisi puhua taloa. Markkinointidada ei naurata, kun on tekemässä elämänsä suurinta investointia.

Ensiasuntomme oli 1900-luvun alussa rakennetussa kivisessä pienkerrostalossa Turun keskustan laidalla. 50-neliöinen yksiö kahdella tulisijalla, parvella ja kellariin rakennetulla saunalla olisi helppo myydä ilman välikättä. Olimme aiemmin tehneet kaupat pöndepaskiksestamme ilman välittäjää ja kaikki oli sujunut ongelmitta.

"Netti pitäisi räjäyttää." Arvaan, että moni kiinteistövälittäjä yhtyy tuusulalaisen autokauppiaan ajatuksiin klik! Asunnon myynti-ilmoituksen jättäminen esimerkiksi Etuovi-palveluun klik! maksaa 149 euroa. Kaupantekotilanteessa pankissa pitää olla läsnä kaupanvahvistaja, jonka palvelusta pankki laskuttaa hinnastonsa mukaan. Ostaja saattaa haluta nähdä isännöintitodistuksen, mikä maksanee joitain kymppejä. Edullisin vaihtoehto on kopioida vanhat yhtiökokouspöytäkirjat, jotka selvittävät yksityiskohtaisesti talon historiaa ja tulevaisuuden suunnitelmia. Voit siis myydä asuntosi itse, jolloin juoksevia kuluja on parin sadan euron edestä tai voit maksaa tuhansia kiinteistövälittäjälle.
Latasimme asuntoilmoituksen verkkoon helmikuisena sunnuntaina 2013. Vajaa vuorokausi myöhemmin asunto oli myyty 140 000 eurolla. Neljän prosentin välityspalkkio olisi ollut 5 600 euroa. Pari viikkoa myöhemmin menimme pankkiin allekirjoittamaan kauppakirjat, jotka laadimme netistä löytyvien ohjeiden mukaan.

Asunnon myynti itsenäisesti ei ole sen suurempi riski kuin asunnon myynti ylipäätään. Myyjänä vastaat joka tapauksessa siitä, mitä olet myymässä eikä vastuuta voi ulkoistaa välittäjälle. Seuraa asuntokauppaa ja tee realistinen arvio asuntosi kysynnästä ja hinnasta. Kokeilemalla häviät korkeintaan satkun tai kaksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti