tiistai 10. maaliskuuta 2015

Jälkiviisastelua lauteilta

Ehti kulua kokonainen vuosi remontin käynnistymisestä ennen kuin pesutilat Tikkumäessä valmistuivat. Aloittaessamme remonttia kevättalvella 2012 haaveilimme muutosta niin pian kuin pesutilat olisivat valmiit. Pääsiäinen, juhannus ja joulu menivät, remppa laajeni ja epätoivo syveni. Haaveet muutosta työntyivät yhä kauemmaksi ja lopulta oivalsin, miksi kaikki varoittavat asettamasta aikataulua vanhan talon kunnostamiseen.

Maaliskuussa 2013 vesi virtasi vihdoin suihkusta ja sähkösauna lämpeni napin painalluksesta. Olimme valmiita muuttoon.

Kylpyhuoneen seinälaatat ovat satasen löytö Pukkilan pihamyynnistä, joita voi bongailla syksyisin ja keväisin Turussa.
Saunassa vain ovi on kierrätettyä. Kellastunut puuovi hiottiin ja käsiteltiin Saunasasulla.

Tällainen siitä lopulta tuli. Vanha ovi toimii suihkuseinänä.

Osaako kukaan vinkata, mitä teen liasta pinttyneille valkoisille lattiasaumoille?

Saunaa ja Pirkkaa. Tuppeensahattua lautaa löytyi lopulta edullisimmin Bauhausista.

Kaksi vuotta myöhemmin on aika jälkiviisastelulle. Lattialaatta on mitä magein, mutta alan ymmärtää, miksi kaikilla muilla on harmaa 10x10. Valkoiset saumat ovat värjäytyneet pinttyneestä liasta ja punaisesta hiusväristä. Emme älynneet suojata saumoja enkä ole varma, että suoja olisi pitkään kestänyt. Olen kuurannut saumoja rautakappojen superkemikaaleilla ja maalannut kaakelikynällä eikä mikään auta. Pinttyneiden saumojen kanssaon nähtävästi vain opittava elämään.

Valitsimme lavuaarin alle vanhan senkin, joka kätkee paljon tavaraa ja tuo vanhan ajan tuntua pesutilaan. Ehkä vielä joskus inspiroidun, hion lakan pois ja vaihdan maalipintaan. Pöly ja hiuslakan jäämät meinaan näkyvät armottomina tummalla lakkapinnalla.

Toivottavasti näistä jälkiviisasteluista on apua sille, joka googlaa valkoiset lattiasaumat. Älä siis saumaa valkoisella tai jos kuitenkin saumaat, niin googlaa myös valkoisten lattiasaumojen suojaus.

7 kommenttia:

 1. Noi sormipaneelit saunassa on ihan 10++++, vähäsen harmittaa ettei ite alettu tähän kämppään laittamaan. Ehkä sitte joskus johki seuraavaan. Tosi hyvän näköstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noi sormipaneelit on kyl aika old schoolia. Jotain voi häiritä korkkailevat saumat, mutta mun mielestä tumma käsittely häivyttää välejä hyvin. Semmoset teijän seuraavaan sitten!

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 2. Heippa! Oliko kokeilemasi saumakynä Saumafix vai joku muu? Koska itse yhdessä vuokrakämpässä uudistin saumat tolla Saumafixillä, kun edellinen asukas oli vetänyt röökiä kylppärissä ja valkoiset saumat oli muuttuneet ruskeiksi. Toimi hyvin. Googlaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista merkkiä. Saumakynä kyllä toimi kunnes pesin color maskilla hiukseni ja saumat olivat taas oranssit.

   Poista
 3. Voisko ne saumata uudelleen (onko sellainen edes mahdollista)? Klooria lienet jo kokeillut? Mutta on kyllä kaunis ja ihana tuo teidän kylppäri + sauna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun en enää muuta torpassa keksi, alan rapsuttaa saumoja vedän mustan sauman päälle. Puuh, ajatuskin hengästyttää.

   Poista