tiistai 8. syyskuuta 2015

Homma käyntiin kaatamalla seinä

Syyskuussa 2013 palattiin remonttiarkeen. Talon toiselta puolelta kaatui ensimmäiseksi pala seinää, niin että vain pystytolpat jäivät. Vaurioitunut sokkeli vaati paikkaamista ja mädäntyneet rakenteet uutta puuta. Talon ulkovuorilaudoitus oli aikanaan uusittu, mutta alkuperäinen laudoitus oli jätetty uuden alle.

Toisella puolen taloa suurin yllätys oli, ettei rakenne ollutkaan hirttä, vaikka kuntokartoitusraporttikin niin väitti. Rankarakenne oli eristetty olemattomalla purupaksuudella, joka kaiken lisäksi oli painunut aikojen saatossa. Niinpä koko seinä purettiin ja lisättiin eristevahvuutta. Samalla saatiin alaosan vauriot ja murtunut sokkeli korjattua.

Päälle painava syksy pisti vauhtia tekemiseen, sillä seinät piti saada umpeen ennen säiden kylmenemistä. Ehkä akut oli saatu ladattua kesäloman aikana, sillä kuvakansion selaaminen ei palauta mieleen erityisiä tuskan tuntemuksia. Motivaation löytymisessä kenties auttoi täydellinen nollaus, jonka kesäloman laiskottelu mahdollisti. Tällaisissa tunnelmissa siis venytettiin työpäivää tasan kaksi vuotta sitten. 

Purkuhommissa. Lautarakenteen ureavaahtoa ei kannata pelästyä. Se on vanhaa lisäeristettä, joka on ruiskutettu ulkoseinän kautta.

Runkorakenteet kaipaavat tervettä puuta ja vahvistusta. Purueriste vaihdetaan ekovillaan ja samalla eristepaksuutta lisättiin.

Maa on noussut hälyttävän lähelle talon puuosia. Piha kaivetaa ja salaojitetaan myöhemmin.

Sokkelia on vahvitettu ja betonin sekä puuosien väliin asennettu bitumikaistale kosteuskatkoksi.

Tuulensuojelevyn päälle asennetaan rimotus ennen ulkolaudoituksen kiinnittämistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti