tiistai 28. lokakuuta 2014

Älä mokaa - vuorossa kylppäri

Tehdään asia heti selväksi. Sauna- ja kylpyhuoneremontti on remppahommista kaamein. Työ on kamalan hidasta, vaativaa ja kallista. Pesutiloissa nyhjätään vaihe kerrallaan, tehdään pilkuntarkkaa työtä sekä odotetaan materiaalien kuivumista.

Lokakuussa 2012 Tikkumäessä levytettiin sauna ja kylpyhuone kaksinkertaisella gyproc-levyllä, pakkeloitiin ja hiottiin, tehtiin sähkötyöt, viimeisteltiin katon spu-eristeen saumat uretaanivaahdolla ja tahkottiin vesieristettä seiniin ja lattioihin. Enemmän kuin osaamista, vaativat työvaiheet mielenmalttia ja pikkutarkkuutta. Sauna- ja kylpyhuonetilojen remontointi nimittäin on hysteerisintä mitä tiedän.

Asukkaan ja asunnon ostajan pahin painajainen on rakennuksen kosteusvaurio. Mikä kummallista, Tikkumäen 80-luvulla rakennetuissa pesutiloissa ei ollut kosteusvauriosta merkkiäkään, vaikka tiloissa ei ollut minkäänlaisia vesieristyksiä. Lattiavalun päällä oli muovimatto, samoin seinässä, mutta vesi ei ollut karannut mistään rakenteisiin. Vedenkäyttö epäilemättä on ollut myös niukkaa talossa, jossa ainoa vesipiste löytyi vaatimattomasta kylpyhuoneesta. Tällä ajatuksella motivoin itseäni aina, kun suljen suihkun värjötelläkseni  hiustenpesun ajan.

Seinissä on tupla-gyproc ja pohja on tasoitettu huolella vesieristyksiä ja laatoitusta varten.

Kaikki alkaa olla valmista vesieristyksen tekemiseen.
Spu-levyjen tiiviys varmistetaan uretaanivaahdolla. Spu-levyjen ja katon väliin on jätetty tuuletusvaraa viitisen senttiä.Ensimmäinen kerros lattian vesierityksestä on valmiina ja seiniin levitetty primer eli tartuntapohja.
Lokakuussa 2012 Tikkumäkeä oli remontoitu reilut puoli vuotta. Utopistiset haaveet muutosta ensimmäisen remppakevään kuluessa olivat vaihtuneet epärealistisiin haaveisiin joulukuusesta olohuoneen nurkassa ja kinkusta keittiön paistinuunissa. Kylpyhuonettahan laatoitettaisiin jo marraskuussa ja yläpohjaankin puhallettaisiin eristeet ennen pakkasia. Ensi kuussa Tikkumäen remontissa muistellaan, miten ensikertalainen onnistui laatoitustyössä ja miten torppa saatiin eristettyä talven varalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti