keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Hometalopelkoja

Työ Tikkumäessä alkaa saunan, pesuhuoneen ja eteisen purkamisella. Tartumme purkurautoihin täynnä epärealistisia toiveita. Muuttoa alkaisimme suunnitella heti, kun pesutilat ovat valmiina. Ehkä jo kesän kynnyksellä.

Purkaminen etenee vauhdilla, sillä 80-luvulla rakennetun pesutilan pintamateriaaleissa on lopulta vähän säilyttämisen arvoista. Saunan oven voimme ehkä hyödyntää tuunaamisen jälkeen.

Purkutyömaan sääntö numero yksi on irroittaa ehjänä kaikki mahdollinen.  Vaikka et itse arvosta vanhoja listoja, retrohanaa tai pesuhuoneen ovea, joku muu löytää niille käyttöä. Havaitsimme jo varhaisessa vaiheessa remonttia, että tori.fi on kanava, jossa kaikki käy kaupaksi, kunhan hinta on kohdallaan. Myy siis mieluummin hana vitosella kuin kärräät käypää tavaraa kaatopaikalle.

Ensimmäiset ylimääräiset sydämentykytykset koetaan, kun pintamateriaalien takaa alkaa löytyä epämääräistä valkoista höttöä. Ensin sitä löytyy saunan katonrajasta, myöhemmin eteisen seinistä. Ensimmäisenä mieleen tulee home, vaikka missään ei näy kosteutta.

Rintamamiestalo-sivuston keskustelut antavat viitteitä, että kyseessä on menneiden vuosikymmenten ureavaahtoeriste. Kauppamiehet kiersivät vanhoja taloja kaupaten lisäeristystä, joka tuupattiin rakenteisiin poraamalla reikä seinään ja laittamalla vaahto perään. Ureavaahto oli aikansa villitys, jolla saavutettiin lähinnä tilapäinen apu. Aikaa myöten eriste kutistuu ja muuttuu pölyksi. 

Kirvesmiestuttavamme, jolla on kokemusta vanhoista taloista vahvistaa epäilymme ureavaahdosta oikeiksi. Ensimmäisestä järkytyksestä on siis toivuttu Tikkumäessä, mutta seuraavat vastoinkäymiset odottavat jo nurkan takana. Pysy mukana, niin podetaan yhdessä remppatuskaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti